Jan Bakker van Alpha Omega Facilitaire Dienstverlening uit Amersfoort is als één van de eerste OSB-leden gecertificeerd met het OSB-keurmerk. "Ik ben ervan overtuigd dat dit een meerwaarde voor de branche heeft."
"Of wij de eerste zijn in Nederland weet ik niet, maar ik heb nog geen andere bedrijven hierover gehoord. De kans dat wij de eerste zijn is zeer aannemelijk", aldus Bakker. Hoe belangrijk vindt hij het keurmerk? Bakker: "Aan de ene kant zeg ik dat het een must is. Als je de branche wilt verbeteren en op een hoger plan wilt trekken, moet je dit soort maatregelen nemen. Daarbij ben ik een voorvechter voor een goed imago voor de schoonmaak en de schoonmakers. Dit keurmerk zorgt er voor dat er een gedegen organisatie aan te pas komt als er zaken gedaan worden. Onze schoonmakers zijn dus opgeleid en worden menselijk behandeld. Daarbij krijgen zij tijd om de klus te klaren, omdat wij voldoende tijd krijgen van de opdrachtgevers." De opdrachtgever is volgens hem best bereid om te betalen, maar zij willen zekerheid dat zij ook krijgen wat er is afgesproken. "Ik ben zelfs van mening dat de opdrachtgever bereid is meer te betalen als de zekerheid daarmee groter wordt. Dit keurmerk helpt daarbij."
Al jaren
Aan de andere kant zegt Bakker dat het niet nodig was geweest voor zijn bedrijf. "Wij werken eigenlijk al jaren zoals de norm nu voorschrijft, alleen nu weet iedereen dat we er aan voldoen." De toegevoegde waarde zal volgens Bakker op termijn moeten blijken. "Maar deze zal vooral bij de grotere opdrachtgevers vandaan komen. Zij gaan bij aanbestedingen het keurmerk als eis opnemen. Daardoor vallen niet-gecertificeerde bedrijven buiten de boot. Op een lager niveau gaat het meer op gunning aankomen. De gecertificeerde bedrijven krijgen eerder een opdracht gegund juist omdat zij gecertificeerd zijn. Dus de kans dat de omzet hierdoor toeneemt is aannemelijk." Daarbij worden medewerkers volgens Bakker meer beschermd. "Zij worden in het vak thuisgemaakt door opleidingen en het respect dat zij ontvangen." Dit is volgens Bakker een niet te onderschatten punt. "De medewerkers zijn tenslotte het bedrijf. Zij vertegenwoordigen dat wat wij willen uitstralen. Dit keurmerk draagt daar ook enorm aan bij."
Pre-audit
Wat heeft Alpha Omega voor het keurmerk moeten doen? Bakker: "In de eerste plaats de portemonnee trekken. De audit kost geld. En omdat wij ervoor hebben gekozen om vooraf in te schatten hoe wij er voor staan en waar de aandachtspunten liggen, hebben wij een pre-audit laten uitvoeren. Hieraan vooraf gaan natuurlijk offertegesprekken vooraf met de voorkeuraanbieders die zijn aangewezen door OSB. Daaruit bleek dat wij de boel redelijk op orde hebben. Wij konden de audit plannen met een lijst van aandachtspunten in onze hand. De NEN 4400-1-norm was bij ons zeer onbekend en leverde lastige punten op. Één ervan is dat de uitbesteding niet hoger dan 5 procent aan één onderaannemer mag zijn. In de schoonmaak is het redelijk gebruikelijk dat er wordt uitbesteed en het risico dat je over de 5 procent norm heen gaat, is dus reëel aanwezig."
Aandachtspunten
Maar er werd ook kritisch naar de personeelsdossiers gekeken. "Hierbij letten de auditors voor op de identiteitsbewijzen. Was het document geldig ten tijde van indiensttreding. Volgden de identiteitsbewijzen op elkaar bij medewerkers die geen Nederlander zijn en een werkvergunning hebben. Zijn de arbeidscontracten en de eventuele wijzigingen hierop aanwezig. En zo ging het nog even verder… Maar het ging ook over de afdrachten aan de belastingdienst. Zijn die op tijd gedaan of is er een schuld." Alpha Omega heeft het certificaat gehaald met een aantal aandachtspunten. Deze moeten binnen negentig dagen aan de hand van een plan van aanpak worden opgelost. Bakker: "Hierop volgt dan weer een controle over zes maanden." Tot slot: Bakker is blij met het keurmerk. "Al met al valt het mij niet tegen. Ik ben ervan overtuigd dat het een meerwaarde heeft voor de branche. De toekomst zal uitwijzen of dit daadwerkelijk zo is."