Werkgevers lijden per jaar 560 miljoen euro verlies, als de vorstverletregeling in de wet wordt aangepast. "De gevolgen zullen voor velen fataal zijn en veel faillissementen en verlies aan werkgelegenheid betekenen."
Dit stellen verschillende brancheorganisaties OSB, TLN, Koninklijke Metaalunie, OBN, UNETO-VNI, Aannemersfederatie Nederland en VEBIDAK naar aanleiding van een brandbrief aan de Eerste Kamer.
-6 graden
In deze berekeningen is uitgegaan van 20.000 bedrijven met 20 vorstdagen en 10 medewerkers. Morgen (dinsdag) bespreekt de Eerste Kamer de Wet vereenvoudiging regelingen UWV. Onderdeel hiervan is een aanpassing van de huidige vorstverletregeling, waarbij werknemers in bijvoorbeeld de bouw met een gevoelstemperatuur van -6 graden het werk neer mogen leggen. Zij krijgen dan een tijdelijke WW-uitkering.
In de aanpassing van de wet wordt geregeld dat er eerst twintig wachtdagen komen, voordat een WW-uitkering kan worden uitbetaald. De brancheorganisaties stellen dat de aanpassing van de vorstverletregeling werkgevers opzadelt met enorme kostenverhogingen zonder dat daar inkomsten tegenover staan.
Invulling per sector
Zij pleitten er dan ook voor dat de Eerste Kamer een motie zoals voorgesteld in de Tweede Kamer aanneemt, waarbij meer ruimte wordt gegeven voor een eigen invulling van de regeling per sector.
"Een periode van vier weken vorst komt in Nederland hoogst zelden voor. In feite wordt met het wetsvoorstel de vorstverletregeling afgeschaft en worden vele MKB-bedrijven in Nederland die niet kunnen werken bij (strenge) vorst uiterst kwetsbaar", zo schrijven de organisaties. "Bedrijven moeten hun personeel immers vier weken lang doorbetalen. Juist in deze tijd, waar alle bouw-gerelateerde bedrijven als gevolg van de aanhoudende crisis nu al vier jaar zwaar onder druk staan, kan het afschaffen van de vorstverletregeling fataal zijn."
Bron: Nu.nl